Filmový vůz ŠKODA 110 Super Sport „FERAT“ populární díky filmu Juraje Herze Upír z Feratu. Závodní scenérie filmu byly točeny na ŠKODA Rally 1981.

FOX18

Firma FoxToys má více jak pětadvacetiletou historii a nyní představila druhý model v měřítku 1:43 od FOX18.  ŠKODA Super Sport „FERAT“ v závodním zpodobnění se řadí jako druhý model řady FOX43 LINE.

ŠKODA 110 Super Sport typ 724

První náčrty nového Super Sportu se datují rokem 1969, kdy začal vznikat dvoumístný automobil s laminátovou karoserií. První testy proběhly s motorem o výkonu 73 koní, později nahradil silnější motor překračující hranici sto koní, a vůz s ním dosahoval 211 km/h. S elegantním bílým lakováním byl Super Sport představen v roce 1972 na autosalonu v Bruselu.

Později v roce 1981 se stal vůz hvězdou filmu Upír z Feratu, ve kterém si hlavní roly zahrála herečka Dagmar Veškrnová-Havlová. 

Vůz byl přelakován na černo (s červenými linkami kolem hran) a dostal nové přední a zadní čelo, vpředu zmizela výklopná světla a místo nich byla dvě sdružena do obdélníku, mezi nimi byla mřížka chladiče. Zadní světla byla převzata z budoucí Škody 742 M a dostal nové masivní křídlo. Autorem tohoto Faceliftu byl Theodor Pištěk.

ŠKODA Super Sport “FERAT” č.28 – FOX18 1:43

Do ruky se nám dostala ŠKODA Super Sport “FERAT” firmy FOX18 jako druhý model řady FOX43 LINE. Již na první pohled jako u prvního modelu zaujme výrazná papírová krabička. Opravdu velké překvapení pak skrývá kvalitní plastová krabička, ve které je ukryt model ŠKODA Super Sport “FERAT” se startovním číslem 28.

Při podrobném zkoumání nám neunikne jemné rytí karoserie spojené s kvalitním lakováním. O linkování se starají obtisky, které dokonale padnou a jsou doplněny o reklamy a startovní čísla ze ŠKODA Rally 1981. Samostatnou kapitolou jsou opět detaily, které model posouvají k pomalu stoprocentní realitě. Kvalitní světla, chromované zrcátko, stěrače z leptů, či opravdu věrná kola. Velmi kvalitní je i prosklení, kterým je nezkresleně vidět do interiéru.

Velice nás zaujalo i změněné zadní čelo, či přední světelná rampa, které opět modelu dodávají realitu skutečného auta z filmu Upír z Feratu.

Závěrečné hodnocení

Tím, že se jedná o již druhý model firmy FOX18, musíme přiznat, že laťka zůstává nastavena hodně vysoko. V tomto případě dáváme opět za jedna a i nadále budeme sledovat další modely, kterým by měl být ŠKODA 1100 OHC Supersport. Model by určitě neměl chybět u žádného milovníka českých vozů.