Asi nejelegantnější historická vozidla se po roční přestávce opět sešla na zámku v Loučni a výstava byla hlavně věnována dvěma našim značkám. ŠKODA AUTO slaví v letošním roce 120. výročí svého založení a dosud největší společná prezentace vozů prostějovské značky WIKOV.

Chateau Loučeň Concours d´Elegance

Společnost Veteránská krása s.r.o. a sdružení Chateau Loučeň Concours d’Elegance letos představily za podpory Národního technického muzea na zámku Loučeň již třetí ročník ojedinělé soutěže elegance historických vozů. Jak podle ohlasů účastníků, návštěvníků a i dle našeho názoru šlo o dosud nejúspěšnější ročník. ŠKODA AUTO zde představila dosud svojí největší expozici veteránů a připomněla tím 120 let vzniku automobilky Laurin & Klement a značky ŠKODA.

DSC_4524
K vidění byla dále řada aut, která v Čechách dosud většinou nebyla vystavena, například vozy značek Avions Voisin, Bugatti, Delage, Duesenberg, Farman, Hispano Suiza, Isotta Fraschini a Mercedes Benz. Nechyběly ani další úžasné automobily proslulých značek ze zlaté doby automobilismu jako Tatra, Walter, Československá zbrojovka Brno, Wolseley a Hurtu. Mimořádně zajímavá byla dosud největší společná prezentace vozů prostějovské značky WIKOV.

DSC_4454
Ze sportovních automobilů z povalečných let bylo možno vidět několik skvostných Ferrari, ale také další vozy ikonických značek Alvis, Arnolt Bristol, Aston Martin, Facel Vega, Lancia, Jaguar, Nash-Healey, Morgan a Talbot Lago. V průběhu víkendu proběhly i tematické přednášky spojené s historií automobilů, ale také ohlédnutí za dobovou módou.


Po celý víkend návštěvníci (kterých bylo podle odhadu téměř 2000) procházeli nádherným zámkem s rozsáhlým parkem a užívali si poslechu dobové hudby hrané velkým orchestrei.

Velká fotogalerie Concours d´Elegance

Vraťte se s námi do elegantní éry první republiky, kdy silnicemi poklidně brázdilo jen pár automobilů. Ovšem jeden krásnější, než druhý. Ty nejcennější veterány nejproslulejších světových automobilových značek byly k vidění na zámecké přehlídce mezinárodních kvalit. Dobovou atmosféru meziválečné éry doplňovala swingová hudba v podání nejkvalitnějších hudebních seskupení České republiky.

DSC_4438
V neděli byli majitelům oceněných vozů předány ceny ve čtyřech kategoriích, které udělila odborná porota (pro vozy Laurin & Klement/ŠKODA, předválečné a poválečné vozy a vozy Wikov). Zvláštní cenu nesoucí jméno legendárního československého karosáře Oldřicha Uhlíka předala jeho dcera majiteli automobilu, který vybrali samotní návštěvníci.

Velká fotogalerie Concours d´Elegance

Škoda Award – Laurin & Klement RK/M (číslo v katalogu 12)
Wikov Award – Wikov 40 (číslo v kat. 41)
Pre War – Farman A6B (číslo v kat. 45)
Post War – Nash – Healey (číslo v kat. 70)
Uhlík Award – Duesenberg (číslo v kat. 56)